De islam, mijn godsdienst
Over les

Wat is woezoe?

Woezoe (korte rituele reiniging) is noodzakelijk voor het verrichten van gebeden. Woezoe houdt in het wassen van de handen tot aan de pols, spoelen en reinigen van de mond, de voeten wassen tot aan de enkels en het vochtig maken van het hoofdhaar en huid. Zonder woezoe is verrichtte namāz niet geldig.

Hoe wordt de woezoe verricht?

Eerst moet je op een verhoging gaan staan. Verzeker je ervan, dat het water, waarmee je de woezoe verricht­ schoon en vers (niet van tevoren gebruikt) is en dat de kleur, smaak en geur perfect zijn. De woezoe wordt zittend met het gezicht richting Kaaba en de intentie voor woezoe verricht. Woezoe begin je door “Biesmiellahier-Rahmaanier-Rahiem”op te zeggen.

Je verricht de woezoe op de volgende manier:

  1. Je wast je handen tot aan de pol­sen driemaal, door de vingers over elkaar heen te wrijven.
  2. Je reinigt met je rechterhand grondig je mond met de borstel of rechtervinger en gorgel (behalve als je Vast (Ramadaan)) driemaal met water.
  3. Daarna was je met de vingers van je linkerhand grondig de neusgaten en spoel je het met de rechterhand driemaal met water.
  4. Je wast het gezicht van het voorhoofd tot aan de kin, van oor tot oor driemaal.
  5. Daarna was je de rechterarm, gevolgd door de linkerarm tot boven de elleboog, driemaal.
  6. Je strijkt vervolgens over het hele hoofd met de natte handen, veeg met de natte toppen van de wijsvingers langs de binnenkant en met de natte toppen van de duimen langs de buitenkant van de oren en strijk met de rest van het oppervlak van de handen over de nek en de zijkanten van de hals.
  7. Daarna was je de voeten tot boven de enkels, eerst de rechtervoet dan de linker, er zorg voor dragend tussen de tenen te wassen, elk teen driemaal.

Hoe moet ik het hoofd wassen (massa) tijdens de woezoe?

Van beide handen sluit u de wijsvingers met de duim (op elkaar), u strijkt met de andere drie vingers van ieder handpalm vervolgens over het hele hoofd met de natte handen; draait de handen en veegt met de natte bovenkant van de handen de zijkanten van de hals en nek. Vervolgens brengt u de natte toppen van de wijsvingers naar de binnenkant van de oren en de natte toppen van de duimen langs de buitenkant van de oren en wast deze. Ten slotte drinkt u een slokje van het resterende water.

Welke dua (smeekbede) wordt na de woezoe opgezegd?

Allāhoemmadj-alnie mienat-tawwa-biena wadj-alnie mienal mot-tahirien (O Allāh! Voeg mij bij degenen die vergiffenis vragen en voeg mij bij hen die rein zijn). Ten slotte heft u het hoofd naar de hemel en leest u Kalimah Sjahaadat, reciteer hoofdstuk Iennaa Anzalnaa van de Heilige Qur’ān. Je zult verrijkt worden met de zegen van Allāh.

Oefenbestanden
Geen bijlagen gevonden
Geen bijlagen gevonden
Doe mee met de conversatie
Translate »
error: Content is protected !!
Chat openen
1
Begin met chatten ...