De islam, mijn godsdienst
Over les

Wat is Iqāmat en wanneer wordt het opgezegd?

Iqāmat is de tweede oproep tot het gebed en wordt opgezegd voorafgaand aan de verplichte gezamenlijke Farz namāz. De opgezegde woorden zijn dezelfde die in de Azān worden uitgesproken. Iqāmat wordt niet luidkeels voorgedragen. Het wordt ook wel Takbīr genoemd.

Wat is het verschil tussen Iqāmat en Azān?

Iqāmat wordt met een zacht stemgeluid voorgedragen, het wordt binnen de moskee in de rij achter de Imam (links of rechts van hem) voorgedragen. In Iqāmat worden de wijsvingers niet in de oren gestoken. Na het opzeggen van “Hayya’alal-falah” leest de Mo’ azzien ook “Qad kaamaties salāt, Qat kaamaties salāt” (de rijen voor de namāz zijn al gevormd en neemt een aanvang).

Wat is het antwoord op Iqāmat?

Het antwoord op de Iqāmat is hetzelfde als bij de Azān. Wel moet na “Qat kaamaties salāt” gelezen worden “Akaa mahaAllāho Ta’ālā wa adaa mahaa maa daamaties-samaawato wal ard”. (Moge Allāh dit altijd handhaven zolang de hemel en aarde bestaat).

Wordt de Takbīr zittend of staand aangehoord?

Het staand luisteren naar Takbīr is Makroe (bijna afkeurend). Imām en volgelingen staan pas op, wanneer “Hayya’alal-falah” wordt opzegt.

Hoe wordt iemand die Takbīr opzegt genoemd?

Zo iemand wordt Mokabbier genoemd.

Wie heeft het recht om Takbīr op te zeggen?

Degene die de Azān heeft opgezegd komt het recht toe. Als hij toestemming verleend aan een ander mag de andere de Takbīr opzeggen. Als de andere niet aanwezig is, pas dan mag een derde het opzeggen.

Oefenbestanden
Geen bijlagen gevonden
Geen bijlagen gevonden
Doe mee met de conversatie
Translate »
error: Content is protected !!
Chat openen
1
Begin met chatten ...